Casa la cheie din panouri SIP si structura din lemn timber frame

Care sunt etapele construcției unei case din Panouri SIP?

Tot mai multe familii care doresc să își construiască o casă, ajung să caute informații despre construcția unei case pe structură de lemn și panouri SIP. Cu toate acestea, realizarea unei locuințe din panouri SIP nu este cu mult diferită față de o locuință realizată pe structură clasică, ba chiar etapele pot fi realizate mult mai simplu.

În acest articlo ne propunem să oferim o privire de ansablu a acestui mod de construcții, dar nu intrăm în amănuntele fiecărei etape.

1. Realizarea unui proiect

Realizare unui proiect care să conțină suprafața și compartimentarea casei este esențială pentru realizarea priectului. După ce avem un desen, o schiță a ceea ce ne dorim, putem discuta cu o echipă care să elaboreze întreaga documentație a casei, prin realizarea proiectelor necesare.

Abia după ce avem documentația completă a casei, putem aproxima costul “la chei” al casei mult dorite.

La ce trebuie să fim atenți când cerem un proiect?

Este esențial ca proiectele realizate să fie semnate de un inginer, care să ateste respectarea normelor de rezistență seismică pentru zona în care dorim să construim.

ATENȚIE: Casele din panouri SIP care se construiesc fără un astfel de proiect sunt expuse riscurilor seismice, pot suferi deformări sau pot duce la atle probleme.

2. Obținerea autorizațiilor de construcție

Da, pentru construcțiile realizate pe piloni sau fundații este necesară autorizația de construcție.

Cu documentele primite de compania cu care lucrați sau din partea inginerului / arhitectului trebuie să mergeți la primăria pe raza căreia doriți să realizați construcția iar mai apoi aceștia vă pot spune care sunt cerințele pentru realizare construcției.

3. Realizarea funației

Pentru că discutăm despre construcția caselor pe structură de lemn și panouri SIP, este important de menționat că se poate economisii o sumă de mii de euro dacă această fundație este realizată special pentru case pe structuri ușoare.

Iată o comparație între o fundație clasică și o fundație optimizată pentru construcțiile din structuri ușoare:

Fundatie izolata - Pentru case pe structura din lemn
Fundatie continua - Pentru case pe caramida

Se poate observa cu ochiul liber, că o fundație optimizată necesită mai puține materiale pentru realizare ceea ce duce bineînțeles și la reducerea costului de manoperă.

O astfel de fundație respectă normele de rezistență seismică, deci este la fel de sigură precum funațiile clasice.

Se poate construi o casă din Panouri SIP pe piloni?

Da, se poate realiza construcția unei case pe structură de lemn și panouri SIP pe piloni, dar recomandarea noastră este să apeleți la realizarea unei fundații oprimizată pentru construcțiile ușoare.

Se poate realiza o casă din panouri SIP pe o fundație clasică?

Da, se poate. Dacă aveți deja fundația, puteți opta fără probleme pentru construcția unei case din panouri SIP. Atenție la fundațiile care au stat mai mult timp fără a fi protejate!

4. Realizarea pereților

După ce avem o fundație, și aceasta este “uscată”, putem începe ridicare pereților.
Ca primă etapă este realizarea unui contur din elemente de lemn, pe care urmează mai apoi prinderea pareților.

Aceste elemente sunt estențiale pentru ancorare casei de fundație, astfel încât să fie elimitată ideea că “o ia vântul”. Prinderea acestor elemente se face cu ajutorul unor șuruburi ce vin fixate în fundație cu ajutorul ancorelor chimice, și cu piulițe ce străng elementele din lemn.

Între placă și elementele din lemn trebuie pus un strat de membrană bituminoasă care are rolul de a proteja și de a etanșa prinderea.

Acum că avem acest contur, putem începe prinderea pereților, urmărind proiectul tehnic de execuție. Panourile SIP se prind de talpă, folosind șuruburi sau cuie, iar între 2 panouri SIP, de regulă este un element de lemn care face posibilă îmbinarea. Atenție, este esențială utilizarea unui adeziv eficient, atunci că facem prinderea panourilor, astfel încât să etanșam fiecare prindere.

Toate panourile SIP sunt prinse ulterior și în partea de sus, având un element de lemn care să le conecteze între ele.

5. Realizarea planșeului

Realizarea planșeului este similară cu etapa de prindere a pereților, acesta fiind compus din panouri SIP cu o lățime de 1,25m sau chiar 0,625mm, pentru o rezistență sporită.

Realizarea planșeului implică mai mult efort datorită faptului că fiecare element trebuie ridicat. Recomandău utilizarea unei parghii pentru ridicarea panourilor.

Asemenător conectârii panourilor SIP pentru pereți și panourile care compun planșeul trebuie să fie prinse între ele cu elemente de lemn care să unească mai multe panouri, sau chiar să traverseze întreagă lungime/ lățime a casei.

După ce planșeul a fost realizat, și conectat cu pereții de la parter, se realizează noua talpă a mansardei sau a etajului superior.

În cazul caselor construite în varianta promovată de echipa Hapy Home Corporation - planșeul se realizează în varianta TIMBER FRAME. Astfel econimisim bani și materiale, iar realizarea instalațiilor electrice, sanitare și termice este mult mai rapidă și nici nu mai necesită un spațiu suplimentar pentru a fi "ascunsă".

6. Realizarea mansardei

Pentru că realizarea unui etaj superior simplu, nu este cu mult diferită de realizarea parterului, o să discutăm acum despre realizarea mansardei care presupune atenția la anumite detalii.

În funcție de modelul acoperișului, se prind pereții de la bază, iar apoi, conform discuțiilor cu proiectantul, trebuie realizată structura acoperișului.

Aceasta este cea mai dificilă parte, atât datorită modului în care sunt proiectate, cât și datorită faptului că panourile SIP, cănd sunt suprapuse una peste cealaltă, fără prindere devin foarte alunecoase.

Recomandăm realizarea acestei etape doar de echipe specializate de montaj. Dacă doriți să realizați singuri construcția unei case din panouri sip, recomandăm proiecte care nu includ mansardă.

Fie că avem o mansardă izolată, sau doar structura acoperișului, putem spune că avem strcutura casei finalizată!

7. Realizarea Învelitoarei

Bineînțeles, orice casă trebuie să fie protejată de contactul direct cu ploaia. Realizarea învelitoarei pe o mansardă izolată, este foarte similară cu realizarea unei invelotoare pe asterială. Altfel spus, după ce avem structura casei din panouri SIP, putem contacta o echipă specialo

8. Tâmplăria

Cel mai adesea aceasta este montată de producător, deci nu trebuie să vă faceți griji. Recomandăm să apelați la experți pentru a beneficia de garanție.

9. Realizarea fațadei

De cele mai multe ori, pentru realizarea fațadei se optează și cu o izolație suplimentară, fie din polistiren expandat fie din vată bazaltică.

Aceste materiale se prind cu un adeziv special, iar mai apoi se aplică un strat de adeziv cu plasă din fibră de sticlă, care unește întreaga fațadă.

10. Instalațiile Electrice și Sanitare

Pentru casele realizate din panouri SIP este recomadată realizarea instalațiilor electrice și sanitare în cadrul de aluminiu realizat pentru prinderea plăcilor de rigips. Astfel avem un aspect plăcut și minimalist al casei, dar este și o modalitate simplă de realizare a instalțiilor.

11. Realizarea finisajelor

Pentru casele realizate din panouri SIP, este optat cel mai adesea la realizarea unei structurii pentru placarea cu rigips, așa cum am menționat și mai sus.

Pentru pardoseală se poate opta atât pentru parchet cât și pentru gresie.

Ce sunt panourile SIP

Ce sunt panourile SIP?

Ce sunt panourile SIP? Panourile SIP sunt cunoscute acum ca fiind una dintre cele mai eficiente metode de construcție a locuințelor datorită unei eficiențe energetice ridicate și a unui cost…
Citește mai mult

Contactează-ne!

Echipa Happy Home Corporation este pregătită să răspundă întrebărilor pe care le ai despre viitoare ta casa!