Ce sunt panourile SIP?

Ce sunt panourile SIP

Ce sunt panourile SIP?

Panourile SIP sunt cunoscute acum ca fiind una dintre cele mai eficiente metode de construcție a locuințelor datorită unei eficiențe energetice ridicate și a unui cost redus. Acest tip de construcții se bucură de o creștere continuă a popularității în rândul celor interesați de construcția unei case.

Din ce sunt compuse panourile SIP?
––––––––––––
Care sunt avantajele panourilor SIP?
––––––––––––-
Unde pot fi utilizate?
––––––––
Care este istoria panourilor SIP?
–––––––––––-

Din ce sunt compuse panourile SIP?

Panouri SIP – Structural Insulated Panel – sunt panouri tip sendviș, care sunt compuse din 2 plăci rigide la exterior și un miez izolator.

Plăcile de la exterior trebuie să fie elemente de structură, care să poată fi solicitate mecanic și să poată rezita sarcinilor estimate în proiectare. Altfel spus, aceste plăci joacă un element esențial în structura de rezistență a caselor pe structură de lemn și panouri SIP.

Cel mai des întâlnit, dar și recomandat, material pentru structura panpurilor SIP este placa de OSB. Acesta este recomandat datorită proprietăților mecanice, a proprietăților de eficientizare termică, dar și a costului redus comparativ cu alte plăci cu care ar putea fi inlocute.

*ATENȚIE – Grosimea plăcilor de OSB folosite pentru realizarea panourilor SIP are un impact direct asupra strucutrii de rezistență și a eficienție energetice.

Recomandarea HappySIP – Utilizați panouri SIP realizate din panouri OSB cu o grosime de 12mm

Miezul panourilor SIP trebuie să fie la rândul lui, un material eficient energetic, dar și suficient de solid. Tocmai de aceea vedem că una dintre primele alegeri ale producătorilor este injectarea cu polistiren expandat.

Recomandarea HappySIP: Pentru o eficiență ridicată, recomandăm utilizarea unui polistiren EPS 100

Care sunt avantajele Panourilor SIP?

Construcția caselor din panouri SIP se bucură de o serie de avantaje, și care au fost promovate tot mai mult în ultimii ani, mai ales prin intermediul rețelelor sociale.

Principalele avantaje ale unui astfel de panou sunt:

  • Eficiența energetică ridicată și o greutate redusă – Panourile SIP au o eficiență comparativ ridicată față de sistemele clasice, iar greutatea este de asemenea redusă. Astfel, clădirile realizate din panouri SIP se bucură de denumirea de“structuri ușoare”
  • Costul redus – Da, comparativ cu un sistem clasic de construcție, dacă sunt folosite materialele potrivite, putem ajunge la același nivel calitativ, dar mai eficient energeti și mai ieftin decât un sistem clasic
  • Un timp redus de construcție – Timpul de așteptare pentru “uscarea betonului sau a alort materiale” este eliminat în procesul de construcție, ba chiar o parte dintre etapele de construcție ale caselor poate fi realizate în fabrică, astfel reducând timpul petrecut pe șantier. (Da, asta duce la reducerea costului pentru manoperă)
  • Prietenoase cu mediul – Materialele din care sunt realizate aceste panouri pot fi mai usor reciclate și chiar reutilizate la finalul duratei de viață a construcției (Tu știi cât de costisitor și de dificil este să scapi de deșeurile unei case tradiționale?)

Unde pot fi utilizate?

Utilizarea panourilor SIP în cadrul construcțiilor acoperă o foarte mare parte din structura construcției. Deși în acest moment recomandăm realizarea construcțiilor pe structură de lemn și panouri SIP doar pentru casele cu un regim maxim de P + 1 sau P + M , structura și modul de proiectare al caselor ne permite să realizăm întreaga supra structură cu acest sistem.

Altfel spus, după realizarea fundației sau a pilonilor, putem realiza din panouri SIP, planșeul de la parter, pereții exteriori și interiori, planșeul care delimitează etajele și chiar putem realiza o mansardă izolată din aceste panouri.

Comparănd cu un sistem clasic a cărui structură este din beton, dar pentru care ar fi ineficient să construim structura acoperișului tot din beton.

În acest moment cel mai des utilizate sunt pentru realizarea construcțiilor civile, care cum spuneam și mai sus, au un regim de maxim P+ 1 sau P + M.

Care este istoria panourilor SIP?

Așa cum am spus mai sus, panourile SIP se bucură de o promovare tot mai accentuată în ultimii ani datorită eficienție energetice, a costului redus dar și a creșterii numărului de producători.

Cu toate acestea, panourile SIP au o istorie de aproape 100 de ani.

În anul 1935, în cadrul Laboratorului de Produse Forestiere din Madison, Wisconsin, Statele Unite, a fost testată și cercetată idea de a obține un perete din placaj din fibre de lemn. Această idee a deschis o serie de cercetări care s-au desfășurat de-a lungul a aproximativ 30 de ani.

Ulterior, primul panou SIP fiind comercializat în 1952, iar mai apoi datorită faptului că izolația din spumă a devenit mai accesibilă prin anii 1960, panourile SIP au prins un avânt în piața construcțiilor civile.

Pentru că lumea era în căutarea unor soluții eficiente energetic, la un cost redus, pentru construcția locuințelor, panouriloe SIP s-au dovedit a fi o variantă portivita. Astfel, prin anii 1980 acest sistem de construcția a caselor s-a dovedit a fi tot mai căutat.

Mai apoi, în 1990 a fost fondată – Structural Insulated Panels Association (SIPA), în Statele Unite ale Amercii, o asociație care își propunea să promoveze în domeniul construcțiilor dar și să ofere suport tehnic membrilor asociației.

Ulterior, a mai fost fondată o astfel de asociație și în Regatul Unit, în 2009 – UK Structural Insulated Panel Association (UKSIPS).

Astfel, de la primul panou SIP și până în prezent vedem o evoluție a acestei tehnologii dar și a modului de producție.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Contactează-ne!

    Echipa Happy Home Corporation este pregătită să răspundă întrebărilor pe care le ai despre viitoare ta casa!