Despre lemnul structural folosit la casele din panouri SIP

Dacă doresti să îți construiești o casa pe structură din lemn, trebuie neaparat să alegi cu atenție lemnul! Iată cum este clasificat, unde poate fi utilizat acesta în procesul de construcție al casei dar și care sunt cele mai bune opțiuni pentru elemente arhitecturale și structurale deosebite, precum deschiderile deosebit de mari.
Sistemul de clasificare a lemnului structural în Europa se bazează pe standardele Eurocod și pe alte norme specifice, cum ar fi EN 338, care descrie diferitele clase de rezistență ale lemnului. Aceste clase sunt utilizate pentru a asigura că materialul folosit în construcții îndeplinește anumite criterii de performanță, în funcție de aplicație.

Lemnul este clasificat în principal în două categorii: clasa C și clasa D. Clasa D se referă la lemnul de foioase, cum ar fi stejarul și fagul, care au o densitate și o rezistență mai mare decât rășinoasele și care se folosesc la construcții hidrotehnice, de tipul digurilor și al podurilor din lemn. Clasa C se referă la lemnul de conifere, cum ar fi pinul, molidul sau bradul, lemn folosit în construcțiile civile.

În cazul lemnului de conifere, folosit în construcții, marcajul cuprinde litera „C” și un număr care reprezintă rezistența minimă la încovoiere (în N/mm²) pe care lemnul o poate suporta.
Astfel, întâlnim în construcții lemn de tipurile C14 și C16, folosite acolo unde nu există cerințe structurale foarte ridicate, anume la anumite tipuri de cadre de pereți sau la cheresteaua pentru astereală și podele.

Tipurile C18 și C20 se folosesc pentru structuri cu rezistență moderată, la grinzi secundare, stâlpi de susținere cu încărcătură medie ori la acoperișuri de mari dimensiuni.
Pentru structurile portante care trebuie să suporte încărcături mari, cum ar fi grinzile și stâlpii din construcțiile comerciale, ori căpriorii și cadrele care necesită o rezistență ridicată, se folosește lemn de tipurile C22 și C24.

La Happy Home Corporation utilizăm ca lemn structural doar lemn C24, iar pentru deschiderile mari și acolo unde există cerințe deosebite de rezistentă folosim grinzi stratificate și grinzi Posi.
Grinzile stratificate, cunoscute și sub denumirea de lemn lamelat încleiat (Glulam - Glued Laminated Timber), sunt elemente structurale realizate din mai multe straturi subțiri de lemn (lamele) care sunt lipite împreună folosind adezivi rezistenți. Aceste lamele sunt așezate una peste alta în mod paralel, iar prin încleiere se obține un material compozit cu proprietăți mecanice superioare față de lemnul masiv tradițional.

Grinzile Posi, cunoscute și sub denumirea de grinzi Posi-Joist, sunt un tip de grinzi utilizate în construcții, caracterizate printr-o combinație de lemn și oțel pentru a crea o structură ușoară, dar foarte rezistentă și flexibilă.

Asadar, alege lemnul potrivit nevoilor tale, si tine minte, la Happy Home Corporation, folosim doar lemn certificat C24, tratat ignifug si anti daunatori, pentru intreaga structura a casei tale. Astfel, te bucuri de o casa Happy si durabila!
Noi suntem Happy Home Corporation si nu uitati : If you want to be happy, be!
Ce sunt panourile SIP

Ce sunt panourile SIP?

Ce sunt panourile SIP? Panourile SIP sunt cunoscute acum ca fiind una dintre cele mai eficiente metode de construcție a locuințelor datorită unei eficiențe energetice ridicate și a unui cost…
Citește mai mult

Contactează-ne!

Echipa Happy Home Corporation este pregătită să răspundă întrebărilor pe care le ai despre viitoare ta casa!